Агресивната музика ни прави спокойни и щастливи

Хеви Метъл

Слушането на музикални парчета, имащи гневни и агресивни текстове, действат успокояващо на слушателите и дори ги кара да се чувстват по-щастливи и изпълнени с обич. Това разкри скорошно изследване, цитирано от британското издание Classic Rock.

Автори на проучването са Лиа Шарман от университета Куийнсланд, Австралия и Женевиев Дингъл, който е доктор по психология. За целите на своето изследване те извършили опит с тридесет и девет души, чиято възраст била между тринадесет и тридесет и четири години. Всички те били почитатели на по-агресивните стилове музика.

Първоначално експериментаторите поставили доброволците в тежки и неприятни ситуации, изпълнени с много стрес. Те също така ги накарали да се сетят за кофти моменти в живота си.

През по-нататъшния етап на изследването специалистите пускали в продължение на десет минути музикални изпълнения, избрани от участниците. След това те повторили опита, но вместо да пуснат музика на доброволците, ги оставили в напълно тихо помещение.

Музика

След тези опити станало ясно, че песни като Opium Of The People на Slipknot и Of Matter Rertospect на Tesseract спомогнали на слушателите да се отпуснат по-бързо и да се отърсят от неприятните си преживявания по-рано.

Прави впечатление, че в текстовете на половината от песните се говореше за гняв и агресия, а в останалите ставаше въпрос за тъга и самота. А според участниците в експеримента точно тези песни са им помогнали да се настроят на позитивна вълна.

Слушателите твърдят също така, че същите изпълнения им действат вдъхновяващо и ги карат да изпитват положителни чувства като любов и щастие, коментира една от авторките на изследването Лиа Шарман.

Други групи, чиито сингли с по-агресивни текстове участвали в интересни музикален експеримент, са Soulfly, Megadeth, Fife Finger Death Punch, In This Moment, Rage Against The Machine, Meshuggah и Danzig.

Резултатите от любопитното изследване, проведено от учените от университета в Куийнсланд в Австралия, са публикувани също така в медицинския журнал Frontiers In Human Neuroscience.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати