Съвети за излет извън града

Разходка в Планината

Един кратък излет извън града през уикенда предполага сериозна подготовка. Преди всичко трябва да се уверите, че сте взели всичко необходимо, а за тази цел най-добре е да си направите кратък списък с нужните неща.

Не забравяйте освен всичко, което ще ви бъде нужно, да впишете и фотоапаратите – предварително се погрижете да заредите батерията на апарата. Времето сега е идеално за излет – все още не е така горещо навън и ще можете да се забавлявате истински сред природата.

Преди събирането на багажа, направете си план за маршрута – съобразете го не само със себе си и със своята физическа подготовка. Ако вземате и деца с вас, не избирайте сложни маршрути.

След като сте избрали дестинацията, направете избора на екипировка, подходяща за мястото, където отивате. Вземете само необходими вещи и не трупайте в багажа си неща, които няма да ви послужат.

Едно от задължителните неща в багажа е чантата за първа помощ, в която има съответните принадлежности, които ще влязат в употреба при евентуален инцидент.

Освен това задължително трябва да вземете в себе си джобно фенерче и мобилен телефон. Преди да заминете, информирайте се какво ще бъде времето според метеоролозите за дните, в които ще сте сред природата.

Сред природата

Ако се случи нещо непредвидено – например появят се буреносни облаци, не чакайте да отминат, а най-добре прекратете разходката. Ако всичко върви по план и нямате намерение да се връщате, съветваме ви да се движите с нормално темпо и да правите кратки почивки на около два часа.

Можете да поседнете на някое подходящо място поне за кратко. Не забравяйте да пиете много вода по време на цялата разходка и си носете неща за хапване, с които да се подкрепяте по време на почивките.

Следвайте винаги съветите на водача – хубаво е да не хуквате сами в непознати местности. Организирайте се с няколко човека и изживейте едно такова незабравимо приключение до край, но като предварително сте взели необходимите мерки за безопасност.

Водачът е особено важен за групата, защото освен че познава добре маршрута, той може да реагира най-адекватно при рискови ситуации.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати