ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Нова теория – интровертите са 4 типа

Нова теория – интровертите са 4 типа

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k137
Самотно момиче

Изследване на психолози от САЩ е на път да въведе нова теория в психологията. Специалистите са стигнали до заключението, че интровертните хора се делят на 4 типа.

Според класическото определение екстровертите са социални хора, които лесно комуникират и създават бързо контакти. Те обичат да са център на вниманието, стремят се да споделят всичко, което им се случва, и целта им е непрекъснато да се заобикалят с хора.

Интровертите пазят много по-силно личния си свят. Трудно се адаптират към новите хора и им трябва време, за да започнат да споделят. Силно възприемчиви са към околния свят, заради което голяма част от тях са талантливи творци.

Според новото проучване обаче, това разделение на личностите е прекалено общо и недостатъчно, за да определи различните човешки характеристики. Немалко експерти от психологията досега са споделяли, че интровертните хора не винаги попадат в точното определение за този тип.

Това се дължи на различите видове интровертност, казват професорите от американския колеж Уелсли, които са обособили 4 вида:

Тийнейджърки

1. Социалните интроверти – макар че социалността и интровертността си противоречат на пръв поглед, психолозите казват, че има социални интроверти. Това са хора, които не се чувстват добре в големи групи, но в по-малка общуват много по-лесно и открито с другите;

2. Мислещи интроверти – това са онези интровертни хора, които винаги мислят, преди да говорят. Никога не биха казали първото, което им е дошло на ум, а първо ще преценят как да ви отговорят, така че да се представят добре;

3. Самотните интроверти – в тази група попадат хора, които най-спокойно и добре се чувстват, когато са сами. Те избягват и големите, и малките групи хора и предпочитат да прекарват свободното си време в спомени за миналото или в планове за бъдещето;

4. Резервираните интроверти – последната група интроверти насочват вниманието единствено към себе си. Те не обичат, да споделят дори с близките си хора, и непрекъснато анализират собственото си поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати