Откритие: Телата ни остаряват различно

Остаряване

Впечатлението, което някои хора правят с това, че изглеждат по-стари за възрастта си, намери своето научно обяснение. Екип от учени твърди в последния публикуван в Бюлетина на Националната академия на науките на Великобритания материал, че хората остаряват с различна бързина.

Двегодишно проучване на експертите от университета в Уелингтън, Нова Зеландия откри ясно различима разлика между различни пациенти, които са на една възраст, но що се отнася до външния им вид, състоянието и здравето на вътрешните органи, имат по 10 години разлика във възрастта си.

Изследването, цитирано от Би Би Си, разглежда най-вече теглото, функцията на бъбреците и здравето на венците на включилите се в него. Учените били изумени, след като открили, че някои от 38-годишните доброволци в проучването са остарели с такава скорост, че телата им са с биологична възраст на 60-годишни хора.

С термина биологична възраст или възрастта на развитие се отчита степента на морфологично и физиологично развитие на човешкия организъм.

След като установили стряскащите данни, сега авторите на изследването ще се опитат да разберат какви са причините за ранното състаряване и защо някои хора запазват по-дълго младежкия си вид и здравето на органите си.

В проучването са наблюдавани 954 новозеландци, родени в периода 1972–1973 година. То продължило близо 17 години. Разликите в биологичната им възраст са отчетени чрез следене на 18 контролни показателя, които се проявяват с остаряването. Доброволците били следени при настъпването на 25-та, 32-та и 38-та им годишнина.

Анализът показал, че биологичната възраст на включилите се в изследването варира. Някои от пациентите били сякаш на 20, а други – на цели 60 години. Данните показват също, че някои от пациентите буквално са спрели да остаряват по време на периода на изследването, докато други са трупали 3 биологични години за всяка астрономическа.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати