ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Работното време от 9 до 17 е най-доброто

Работното време от 9 до 17 е най-доброто

Работно време

Мнозина смятат, че работното време от 9 до 17 часа не е никак функционално. Обикновено причините са свързани с факта, че човек не може да се наспи добре, а след 17 часа прибирането до дома може да се окаже безкрайно. Този модел на заетост обаче се оказва най-оптималният, посочва се в изследване, което е цитирано от германския вестник Die Welt.

Преди известно време от различни германски асоциации на работодатели призоваха този осемчасов работен ден да бъде заличен. Тогава представителите на асоциациите изтъкнаха факта, че подобна заетост не дава възможност на човек за нищо друго – тоест няма достатъчно гъвкавост.

Оказва се обаче, че именно тази схема на работа дава възможност на познатото като поколение на хилядолетието да намира баланс във времето – и в личния и в професионалния живот. Има и още няколко фактора, които определено правят осемчасовия работен ден привлекателен и удобен.

Всички институции, заведения, градския транспорт, детските градини са съобразени с тези осем часа, посочва се в изследването. Има създаден ритъм, който всеки следва от своята сфера и смяната му ще създаде хаос за известно време.

Безспорно гъвкавото работно време, например работата на смени, също има своите предимства. Но статистиката показва, че хората, които са заети на непълен работен ден, всъщност работят на повече от едно място.

Работа

С други думи – времето, което прекарват в работа, е отново същото. Непълната заетост има и още един съществен минус, отбелязват от агенция Фокус – хората, които не работят в офис, получават по-трудно каквото и да е външно финансиране – от банка, чрез лизинг и пр. В съвременното общество си е истински лукс да можеш да разделяш личния и професионалния живот и да ти остава достатъчно време и за двете.

Благодарение на новите технологии човек вече може да работи отвсякъде, което до голяма степен се оказва спънка в личните контакти. Затова ограничете работния си процес между 9 и 17 часа и не си взимайте допълнителна работа у дома, за да можете да отделяте достатъчно време и на личния си живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати