Пет касови филма, забранени поради шокиращо тъпи причини

Секса и града

В началото на годината необяснимо превърналият се в световен феномен филм Петдесет нюанса сиво бе забранен или частично цензуриран в повече от 23 страни. Донякъде това е обяснимо поради изпълнената със секс сцени лента, които някои по-консервативни правителства не успяха да преглътнат. Има обаче няколко случаи, когато изключително успешни филми са били напълно цензурирани по най-смахнатите причини.

Ето и петте най-странни забрани:

Самоа забрани филма Милк, защото е твърде гейски

Островната държава Самоа забрани филма Милк, който донесе поредния Оскар за Шон Пен, поради това че филмът е прекалено гейски. Лентата е биографичен преглед на живота на Харви Милк, борещ се за правата на гейовете в Америка. Комисията по култура на Самоа пише в мотивите си за забраната, че филмът е неуместен и в противоречие с християнските вярвания и самоанската култура.

Спряха Секса и града 2 в ОАЕ, за да опазят арабите от секса

Провалилият се с гръм и трясък в световния боксофис филм Секса и града 2 бе забранен в Обединените арабски емирства. Основният довод на местната цензура бе рязкото разминаване на лентата с ценностите на близкоизточната държава. Сред мотивите за спирането на филма дори имало фрази като Задръжте си всичкия този секс в Ню Йорк. Странното в случая е, че почти цялото действие на филма се разиграва в емирствата и тяхната столица Абу Даби.

Забраниха излъчването на Семейство Симпсън поради табу върху жълтия цвят

Симпсън

Може би една от най-странните забрани за излъчване на филм е издадената от правителството на Бирма, с която Семейство Симпсън бе свален от тамошните екрани. Основната причина за цензурата е, че по това време управляващата хунта е забранила показването на жълтия и червения цвят по телевизията и кино екраните.

Китай забрани Аватар, понеже е твърде успешен

В Китай е разрешено излъчването на 20 чуждестранни филма годишно. Обикновено до големия екран достигат само доказалите се блокбастъри. Целта е да се опази местната кино индустрия. Това е и част от причината най-касовият филм за всички времена да бъде забранен в Поднебесната империя. Филмът направи рекордните 250 милиона долара само за пет дни по китайските екрани и местните власти счетоха, че той може да навреди на кино индустрията и го забраниха.

Аватар

Иран забрани Зуландер, защото филмът е дело на Сатаната

Нелепият филм на Бен Стилър от 2001 година Зуландер бе забранен за излъчване в Иран от религиозните власти през 2001 година, защото бил дело на Сатаната и провокирал младите хора да се превръщат в хомосексуалисти.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати