Мъжете избират жената според извивката на гръбнака

Извивка на гръбнака

Ново проучване, проведено от изследователски екип от Тексаския университет в САЩ, определи един от основните фактори, които карат един мъж да харесва повече една жена от друга. И това е ясно изразената извивка в областта между кръста и седалищните части.

В проучването участие са взели 100 мъже, на които била поставена задача да оценява доколко атрактивна е една жена. Повечето от тях били по-силно привлечени от жените с т.нар. теоретично оптимален ъгъл на лумбалната извивка – 45.5-градусова извивка на кръста.

Според специалистите полученият резултат съвсем не е случаен. В древността именно тази извивка се е считала за фактор, предвещаващ успешна бременност. С времето това се е превърнало в привлекателно за мъжете от еволюционна гладна точка.

Днес е известно, че именно подобен тип структура на гръбнака позволява на бременните по-добре да балансират теглото си, като износят здраво бебе. Освен това при 45.5-градусова извивка на кръста рискът от травми на гръбначния стълб е по-нисък.

Данните от проучването са доказани и от турски учени, които търсели отговор на въпроса защо мъжете харесват пищните форми на женските дупета. Изследователи във факултета по психология в университета Билкент в Анкара провели изследване сред 300 мъже. Те били помолени да изберат коя от посочените им жени намират за най-много и най-малко привлекателна.

Резултатът бил същият – повечето от тях предпочели жените с 45.5 градусова извивка на гръбначния стълб. А тя прави седалищните мускули да изглеждат по-големи.

Бионсе

Учените провели и втори експеримент, за да допълнят резултата. В нея те показали на мъжете три снимки на жени с дупета, които били еднакво големи, но по различни причини. Повечето мъже отново заложили на жената с извития гръбнак, пред тези с дебели дупета заради излишни мазнини.

Специалистите са единодушни, че повечето мъже не харесват големите дупета по принцип – те харесват точно определена извивка на гръбнака, което визуално ги прави да изглеждат такива. Мъжете умеят да насочват вниманието си към дупето и да получават информация за гръбнака на жената, дори и да не са наясно, че го правят.

Освен повечето мъжко внимание, на което се радват, жени с подобна извивка се смятат и за високо интелигентни. Според проучване на Оксфорд и болница Чърчил във Великобритания, проведено през 2013 година, жените с по-големи от средните дупета са и по-устойчиви на хронични заболявания. Те са с ниски нива на холестерол и са по-склонни да произвеждат хормони в метаболизма на захарта.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати