ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Създадоха хапче, от което се поумнява

Създадоха хапче, от което се поумнява

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73137
Когниция

Екип от учени на университетите Харвард и Оксфорд създадоха лекарство, с което хората подобряват когнитивните си умения – за вземане на решение, гъвкавост на мисълта, запаметяване и изобретателност.

Първоначално хапчето е създадено за болни от нарколепсия, но с времето се оказало, че модафинил, както е името на лекарството, подобрява и умствените способности. Не малко студенти на Оксфорд вече са го пробвали, за да се подготвят за изпити.

Изследователите са разглеждали ефектите от модафинил в периода 1990-2014 година. До момента са изготвени 24 подробни проучвания за приема на лекарството.

Ефектът за подобряване на когнитивните умения на участниците бил безспорен, като дори се твърди, че с колкото по-сложна задача се сблъсквали доброволците, толкова по-добре се представяли.

Най-големи подобрения били регистрирани в случаите, когато трябвало да се вземе отговорно решение и при планирането на задачи. Пиещите модафинил показали още по-гъвкаво и креативно мислене.

Поумянване

При 70% от участиниците не са регистрирани никакви странични ефкти от приема на модафинил. При другата част от доброволците обаче се появило безсъние, главоболие и болки в корема.

Но авторите на проучването отбелязват и че хората, на които е давано плацебо, имали същите оплаквания.

Все още не е сигурно дали ефектът от модафинил е дълготраен, а ако не е така, колко дълго всъщност може да се пие хапче за поумняване.

Етичните комисии повдигат въпроса нормално ли е да се приема лекарство за подобряване на когнитивните умения от хора, които нямат никакви когнитивни недостатъци или заболявания?

За някои хора това е измама, чрез която може по-лесно да се преминават изпити.

Лекарството обаче е доста популярно във Великобритания. Част от студентите на Оксфордския университет се възползват от ефекта му, както и атлети, които искат да повишат своите оценки в училище.

Учените напомнят, че макар да се създават хапчета за подобряване на когнитивните умения, това може да стане и по традиционния начин – с четене на книги, мислене, писане и общуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати