Забравете Холандия, най-много канабис се пуши в Исландия

Марихуана

Макар и да е наложено мнението, че със своите либерални закони и специални кафенета за пушене на канабис в Холандия ще се пуши най-много от омайната билка, това в действителност е далеч от истината. Проучване на изследователския отдел на университета в Делауер показва, че Ниската земя дори не фигурира в топ пет на държавите, чието население често пуши трева.

На върха на спомената класация уверено стои Исландия със средно 183 човека на хиляда, които редовно употребяват слабия наркотик. Изследването, проследяващо разпространението на вредните навици сред населението, също така е показало, че САЩ са първенци по злоупотреба с упойващи лекарства и кокаин, докато най-много алкохол на глава от населението се пие в Норвегия.

Изследването се базира на официални данни за употребата на наркотици в световен мащаб, предоставени от Службата на ООН за наркотици и престъпления.

Всеки пети човек в студена Исландия е върл любител на марихуаната, показва изследването. Въпреки че на острова е забранено, местната полиция толерира хванатите граждани, които са употребили слабия наркотик или притежават малки количества от него. Обикновено такива хора се разминават с малки глоби.

Експертите не могат да си обяснят на какво се дължи популярността на канабиса, но допускат в рамките на шегата, че причината е може би фактът, че само до преди 25 години бирата също е била незаконна в Исландия.

Алкохол

САЩ са вторият в света консуматор на марихуана, сочи още изследването. От другата страна, на Атлантическия океан приблизително 160 на 1000 човека пушат редовно от наркотика. Трета в класацията е Испания с 10 на сто от населението си.

За разлика от други негативни класации, в тази България не заема челните места. Според статистиката в страната редовно употребяващите марихуана жители са 35 на 1000 човека.

Други обаче са данните за алкохол и амфетамини. Редовно спиртни напитки се употребяват от 850 на 1000 човека, а амфетамини – от 150 на 1000. В тези класации страната ни се нарежда съответно на 6 и 9 място в Европа.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати