ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Липсата на домакинска работа прави жените дебели?

Липсата на домакинска работа прави жените дебели?

Чистене

Макар и пералните, микровълновите печки и другите спестяващи труда устройства да помагат на жените да не се превръщат в домашни робини, те се отразяват зле на талията им.

Според последно проучване намаляването на времето, нужно за домакинска работа, съществено е допринесло за епидемията от затлъстяване, на която сме свидетели днес.

Сравнение на живота на съвременните британци, с тези живели преди 30 години, показва, че жените прекарват повече време на работното място и отделят по-малко време за домакинска работа.

Средностатистическата домакиня днес прекарва почти 20 пъти по-малко време в грижи за дома, отколкото домакинята в началото на 80-те години на ХХ век.

Напредъкът в технологията също така значително е улеснил домакинската работа в сравнение с миналото. Въпреки всичките ползи за намаляване на тежките задължения по поддържане на дома, заседналият начин на живот оказва пагубно влияние върху талията.

Например, докато миете пода, изгаряте двеста калории или приблизително един шоколад. Седенето пред компютъра обаче изгаря едва 70 калории. Мъжете обаче не могат да използват липсата на домакинската работа като извинение за своите шкембета.

Затлъстяване

Макар и изследването да е установило, че британските представители на силния пол вършат малко повече работа около поддръжката на къщата, на провелата се наскоро конференция на Европейската икономическа асоциация е съобщено, че затлъстяването е един от най-големите проблеми за британците.

То достига такива размери, че животът на голяма част на жителите на острова – мъже и жени, е застрашен. Процентът на затлъстяване е нараснал тройно за последните 30 години. Експерти алармират, че през 2050 повече от 60 процента от британците ще имат наднормено тегло.

За наша огромна изненада се оказа, че днешните хора приемат по-малко калории за разлика от преди 30 години.

Пълнеенето идва обаче от факта, че нашите съвременници се движат по-малко и не правят упражнения, казва авторката на изследването Мелани Лурман от университета в Манчестър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати