Ето как да спреш да бъдеш такъв мързел!

Мързел

За много хора е трудно да преодолеят мързела и да се справят с най-елементарните задачи, които изисква ежедневието. Този тип хора са затруднени много, когато трябва да свършат нещо в професионално отношение. Има няколко начина за прогонване на мързела.

Често мързелът се проявява не заради друго, а защото човек не чувства достатъчно сили в себе си - физически или психически, за да започне изпълнението на дадена задача. Затова, дори да не се чувствате уверени в крайния резултат от работата ви, определете си сами срок, в който да започнете.

Не отлагайте за утре, а си определете срок в рамките на деня. Определете сами след колко минути или часа, че започвате работа по поставената ви задача и не отлагайте дори с една минута изпълнението, защото отложите ли, няма да се стигне изобщо до начало.

Има хора, които не могат да прогонят мързела, защото е имало в живота им дълъг период от време, в който не са почивали както трябва. Те си мислят, че по този начин компенсират със закъснение почивките, от които организмът им е имал нужда навремето.

Това не е така, защото нищо не може да върне изгубените почивки. Но за да сте работоспособни, отделяйте всеки ден достатъчно време за почивка и сън, защото това е важно при борбата с мързела. Иначе човек решава, че ще си почива целия ден, и това води до тотално изоставяне на текущите задачи и ангажименти.

Определете си срок, в който трябва да приключите изпълнението на определена задача. Поставете си една задача, защото поставите ли си много задачи, няма да може да изпълните нито една от тях. Когато знаете, че имате краен срок за изпълнение на задачата, ще се наложи да изпълните този ангажимент пред самите вас.

Измислете си награда, която да получите след добре свършената работа. Ако ви предстои работа с голям обем, измислете си голяма награда, която да получите в края на изпълнението на задачата. Това може да е купуване на нова дреха, разходка до любимото ви заведение, или дори няколко часа мързелуване.

Работа

Представете си нагледно какво ще се случи, ако не успеете да изпълните задачите в сроковете, които сами сте си определили. Друг добър трик за прогонване на мързела е да работите в екип с още някой човек. Партньорството е много добър начин за борба с мързела, тъй като се получава така, че трябва да проявите отговорност и пред партньора си.

Много често се случва хората да се отдават на мързела, защото им предстои да свършат много голям обем от работа. Разделете задачите на по-малки задачи и ще усетите, че по-лесно се справяте, когато работата е разделена на малки сегменти.

Съставете си точен план за действие и стриктно го спазвайте, като си позволявате съвсем малки отклонения от планираното. По този начин работата ви ще е по-организирана и ще усетите, че много по-лесно успявате да се справите с всичко, с което доскоро не сте можели.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати