ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Интересни факти за психиката ни

Интересни факти за психиката ни

Мечтаене

Може би не сте се замисляли, но дори най-обикновените ви и ежедневни занимания говорят много за психиката ви.

Един от неоспоримите факти от ежедневието е, че днес децата са по-стресирани от средностатистическия пациент на психиатрично отделение през 1950 година. Това се смята за напълно нормално, като се има предвид, че половината от хората страдат от тревожност и депресия или злоупотребяват с вредни вещества. Сред останалите хора, най-стресирани са тези между 18 и 33 години.

Специалистите са установили, че процеси, като харченето на пари, влияят най-добре на психиката, ако те бъдат вложени в преживявания, а не във вещи. Освен това, всички средства, които влагаме в това да направим околните по-щастливи, ни карат да се чувстваме още по-добре. Поради това специалистите съветват по-често да купуваме подаръци за околните.

Интересен факт е, че има тенденция глупавите хора в наши дни да се мислят за гениални, докато умните се подценяват. Доказателства за това виждаме всеки ден.

Паметта е нещо изключително коварно. Учените са установили, че когато си спомним някое минало събитие, то реално си спомняте последния път, в който сте си го спомнили. Това е причината спомените да избледняват и изкривяват с времето.

Жена

Установено е, че любимата песен на човек е дълбоко свързана с интензивно емоционално събитие в живота му. Освен това, музиката има изключително силно влияние върху настроението ни. Слушането на определена музика дори може да промени начина, по който човек възприема света.

Освен всичко друго е установено, че когато сме в компанията на щастливи хора, повишаваме и собственото си ниво на щастие.

Друг интересен факт относно човешката психика е това, че най-добри решения се взимат, когато човек мисли на друг език. Това позволява да се освободим от пристрастията си и да вземем безпристрастно решение.

Стресът може да бъде намален с религиозни практики, като медитация например. Щастието пък може да бъде купено. Според американски специалисти, цената е 75 000 долара доход годишно.

Този бюджет дава възможност на всеки средностатистически американец да задоволи ежедневните си нужди. Интересно е, че всяка сума над тази по никакъв начин не променя емоционалното състояние.

Една от максимите в живота – че ако искаш нещо да се случи, трябва да го пазиш колкото се може по-дълго в тайна, е истина. Изследванията по въпроса продължават от 1930 година и до днес и отчитат, че това е напълно вярно.

Предполага се, че това идва от негативната енергия на слушателите. Установено е, че колкото и положително да е настроен един човек към вас, на подсъзнателно ниво всеки завижда за успехите на другите, дори и да не го осъзнава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати