Работа от дома – как да се концентрираме?

Надомна работа

Все повече хора работят от дома си. Тенденцията е осезаема. Специалистите са категорични, че през следващите години броят им ще продължи да расте. Един от големите проблеми на хората, които работят от дома си обаче, е това, че не съумяват да се концентрират.

Проучванията сочат, че едва 13% от работещите от вкъщи съумяват да работят по нужните 8 часа. Останалите признават, че им е трудно и се разсейват.

За да запазите концентрацията си, когато работите от дома, трябва да промените навиците си. Много е удобно да работите по пижама, но за да разграничите работните си дейности от домашните, то най-добре облечете нещо друго. Така съзнанието ви по-лесно ще премине от почивен в работен режим.

Когато сте решили да прекарате целия ден в работа, то най-добре изгответе работен план. Докато пиете сутрешното си кафе, обмислете как ще протече работният ви ден стъпка по стъпка и го следвайте.

Най-добре е да направите списък със задачи за деня. В края на работния ден отбележете свършеното и подредете приоритетите си за следващия. Това ще ви мотивира да свършите всичко заложено в плана. А най-хубавото е, че колкото по-бързо го направите, толкова повече свободно време до края на деня ви остава.

Компютър

За да се концентрирате максимално в работата, се нуждаете от работен кът в дома. Добре е мястото да е далеч от леглото и телевизора, за да не ви изкушават.

Когато работите, е нужно да се изолирате от всичко и всички, които ви разсейват. Избягвайте чатовете, социалните мрежи и изобщо какъвто и да било контакт с близки и приятели поне до ранния следобед. В противен случай рискувате да ви разсейват, което, от своя страна, ще ви попречи да свършите нужното за деня.

Колкото и да сте концентрирани в работата си обаче, не трябва да забравяте за социалния контакт. Изолирането вкъщи не е продуктивно, ако забравите за срещите на живо с хора. Разговорите с приятелите често са извор на творчески и продуктивни идеи. Определете време както за работа, така и за време навън.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати