ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»ДНК показва каква е сексуалната ориентация

ДНК показва каква е сексуалната ориентация

Гей

От известно време в научния свят битува мнението, че човешката сексуалност има биологична основа. До момента това бе само теория. Нови тестове в областта обаче показват, че ориентацията на даден човек наистина може да бъде предвидена само с един поглед на ДНК-то.

Група учени твърдят, че могат да предскажат кой ще стане хомосексуален с до 70% точност. Идеята за това, че да си хомосексуален, роля има генетичен компонент, идва от откритието за еднояйчните близнаци. Оказва се, че в повечето от случаите те са с една и съща сексуалност. Но не във всеки случай.

За да бъдат открити тези свързани помежду си генетични области, ръководителят на проучването д-р Тък Гън от Университета на Калифорния в Лос Анджелис и неговият екип са изследвали 47 двойки мъже - еднояйчни близнаци. 10 от тях били с двама братя – хомосексуалисти. В останалите 37 единият бил хетеро, а другият – не.

В тестовете била използвана програмата Fuzzy Forest. Резултатите показали, че за ориентацията ключова роля играят девет малки региона на генетичния код.

Сексуалното привличане е основна част от живота. Учените обаче напомнят, че това е нещо, което се предразполага на генетично и молекулярно ниво. Те са категорични, че подобни изследвания биха позволили да разберем по-добре себе си и това, защо сме такива всъщност.

Предстои д-р Тък Гън и екипът му да предоставят заключенията от проведеното изследване на Американското дружество по генетика на годишната среща в Балтимор.

Според тях откритието, че гените предопределят по кой пол ще си пада даден човек, ще позволят това да става още в ранна възраст. Така ще има възможност да се провеждат тестове върху деца, които да установяват какви ще са техните наклонности в бъдеще.

Учените са категорични, че до момента това е първият пример за модел за предсказване на сексуалната ориентация въз основа на молекулярни маркери. Въпреки резултатите и продължаващите изследвания колегите на учените са по-скоро скептични към техните заключения.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати