Ментални упражнения ни правят по-умни

Ментални упражнения ни правят по-умни

Човешкият мозък е като мускул – колкото повече го тренираме, толкова повече неговите възможности се разрастват. И обратно – ако спрем да правим ментална гимнастика, той ще закърнее. За да се откъснете от рутината и да засилите мозъчната си дейност, опитайте тези лесни упражнения:

Взимайте си душ със затворени очи. Нека вместо зрителни, възприятията ви постъпват в резултат на допира. Това ще е нещо ново за вашия мозък. Допирът на ръцете ще изпрати ново послание към него – за кожата, особеностите ѝ и неравностите по нея.

Мийте зъбите си с другата ръка. По този начин активирате обратната страна на мозъка си. Проучвания доказват, че подобни тренировки могат да доведат до нейното бързо и чувствително развитие.

Разместете хората на масата. Във всяко семейство всеки има своето отредено място на масата. Когато седнете на друг стол обаче, това ви позволява да видите всички и всичко от друг ъгъл.

Нови аромати. Ако сте свикнали първият аромат за деня ви да е този на силно кафе, то променете това. Така например може със събуждането да запалите свещ с любим аромат.

Заменете сутрешните занимания. Всяко ново занятие в началото вълнува мозъчната кора, но с времето се превръща в рутина. Поради това е добре да опитате нещо ново – сменете канала, който гледате сутрин, закусете, преди да се облечете, или направете серия коремни преси – изненадайте мозъка си.

Ментални упражнения ни правят по-умни

Социални дейности. Не е нужно задължително да се запознавате с нови хора. Достатъчно е да изберете друг магазин за пазаруване.

Четете на глас. Мозъкът възприема информацията доста по-различно, когато я чува.

Предмети с главата надолу. Обърнете всичко с главата надолу и ще видите как вещи, за които до момента не сте и подозирали, започват да придобиват цветове и форми.

Яжте непознати храни. Установено е, че има връзка между рецепторите в носа и емоционалния център в мозъка. Залагайки на нещо ново и непознато, вие ще предизвикате нови усещания в него. Именно на този принцип се основава ароматерапията.

Прозорецът на колата. За да тренирате способността на мозъка да свързва спомените със звуци и гледки, гледайте повече през прозореца на колата. Опитвайте се да определите на какво се дължи всяка нова миризма или звук.

Разглеждайте магазините. Във всеки магазин на най-видно място стоят нещата, които са най-търсени и най-продавани. Вместо както обикновено да влизате и да грабвате необходимото, отделете повече време и потърсете нови продукти. Дори да не ви трябват, се запознайте със съдържанието им. Така давате храна на мозъка си.

Монети. Гледайте в джоба ви винаги да има по няколко монети. Когато се сетите, бръкнете и се опитайте да определите стойността на всяка една от тях, само с опипване с пръсти.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари