ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Внимание! Най-стресиращите професии

Внимание! Най-стресиращите професии

Стрес

Китайски учени са изготвили списък с най-стресиращите професии. Оказва се, че челните места заемат нископлатените професии с голямо натоварване и ниско заплащане.

Най-стресиран е обслужващият персонал като сервитьорите например. Тези хора в голяма степен зависят от желанията и прищявките както на клиентите, така и на началниците.

Хората, които обслужват други хора, работят, докато другите почиват. Това е доста депресиращо. Освен това те имат дълъг работен ден, по-малък контрол и никакъв респект. Именно тези хора са в най-голям риск от поява на сърдечно-съдови заболявания. Освен това при тях рискът от исхемичен инсулт е с 58% по-висок от този при другите хора.

До тези резултати учените от Южния медицински университет са стигнали, анализирайки шест предишни изследвания върху напрежението в службата и риска от инсулт. Те са сравнили данните на общо 138 782 души.

Професиите, които тези хора работели, били разделени в четири групи, които се базирали на това каква функция изпълняват, натоварването и часовете работа. Най-стресирани се оказали хората, работещи в обслужващия сектор като сервитьорите и медицинския помощен персонал.

В по-малко стресираща група попадат иначе отговорни професии като професори, брокери и хирурзи. При тях макар да имат умствено натоварваща работа, се чувства отговорност и по-малки нива на стресиращо напрежение.

Работа

Освен че са стресирани, хората не се грижат добре за здравето си. След изтощителните смени, били те дневни или нощни, те не могат да си починат пълноценно, а в допълнение те пият и пушат повече от другите групи. Това увеличава риска от развитието на редица болести, включително и рак.

Според предишно проучване по въпроса, дело на американски специалисти, най-стресирани са хората, които помагат на хора с психични заболявания. Следват ги диспечерите в полицията, пожарната или спешната помощ, психиатрите, танцьорите и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати