Внимание! Неща от ежедневието, които могат да ви убият

Гадене

Има много неща от нашето ежедневие, за които със сигурност не предполагате, че застрашават живота ви. Ето кои са те:

Освежители за въздух. Ароматизаторите са перфектен начин да освежите въздуха в дома си. Те обаче съвсем не са безвредни. Макар че наподобяват естествени аромати, те представляват концентрирани химикали. Тестовете установяват, че 85% от тях съдържат фталати, които могат да предизвикат хормонални смущения. Тези, които са реагирали като безвредни, са тези с етикет "без аромат" и "напълно натурални". Подобен е случаят и с почти всички свещи на пазара.

Лак за нокти. Повечето лакове съдържат т.нар. "токсично трио" - толуол, дибутилфталат и формалдехид. Големите концентрации от тези химикали се свързват с различни проблеми в развитието, появата на астма и редица други заболявания.

Индийско орехче. Малките дози индийско орехче са не само вкусни, но и изключително полезни. Приемано в големи дори обаче, то може да бъде изключително опасно. В него се открива токсичното вещество миристицин, което предизвиква халюцинации. Големи дози от него водят до гадене, сърцебиене, конвулсии, обезводняване и смърт.

Гъби. Когато берете гъби сами или купувате от познати, трябва да сте изключително внимателни. Въпреки предупрежденията, много хора в наши дни умират от натравяне с гъби.

Лилиуми. Тези красиви цветя са отровни, особено за домашните котки. Съдържащият се в луковиците и стъблата им алкалоид ликорин, е токсичен за човека. При отравяне се наблюдават коремни спазми, гадене, втрисане, диария и повръщане.

Рапично олио

Рапично олио. Все по-застъпено е мнението, че рапичното масло е опасно за здравето ни. Изследванията показват, че растението рапица е изключително токсично, а страничните ефекти при предозиране са слепота и дихателни проблеми.

Люти чушки. Въпреки че са изключително изкушаващи, с тях не бива да се прекалява. Капсацинът – виновникът за пикантния им вкус, може да предизвика токсични ефекти, като сърбежи, болки в стомаха и в много редки случаи - дори смърт.

Червило. В почти всяко червило се открива олово. Редовната му употреба води натрупване на токсичния елемент в тялото. Оловото, дори в малки количества, е опасно за бременните и малките деца.

Сьомга. Това е една от най-полезните и най-скъпите риби в наши дни. Проучванията обаче показват, че в питомната сьомга, отглежданата в развъдниците, се откриват 13 различни токсина, които са канцерогенни за човека. Подобно нещо не се наблюдава при сьомгата, живееща на свобода.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари