Избираме си брачен партньор според етническата група

Любов

Учени установиха кой е решаващият фактор при избора на брачен партньор. Според данните на американски учени това е етническият произход.

До момента се смяташе, че зад избора на интимен партньор стоят психологически фактори като предпочитания към определени външни белези и особености на характера. Оказва се обаче, че има много повече.

Специалисти по популационна генетика и количествена социология в САЩ обориха съществуващото мнение, че хората избират своите полови партньори по случаен принцип. Резултатите от изследването им доказват, че в това има определена закономерност.

Учените са работели с деца от Пуерто Рико и Мексико. Те се опитали да изяснят етническа близост на техните родители, като за целта трябвало да разшифроват генотипите на двете поколения. Оказало се, че основен фактор за избора имало това предците на влюбените да принадлежат към същата етническа група, както и тяхната собствена, т.е. – най-привлечени се чувстват те, ако са далечни роднини. В генетиката това се нарича асортативно чифтосване - кръстосване между неслучайно подбрани партньори.

И тъй като мексиканците имат европейски и индийски корени, както и малко африканска кръв, брачните им партньори принадлежали предимно към тези етнически групи. При пуерториканците пък това важало за европейците и африканците.

Оказало се, че търсеното на близки партньори било толкова силно заложено в човек, че повечето изучени мъже и жени се оказали четвърти или пети братовчеди. От една страна, отдавна е установено, че подобна степен на близост допринася за разпространението на наследствени болести.

Сватба

Ново изследване, проведено в Испания, обаче оборва това твърдение и дори твърди, че деца, родени от родители, които са пети братовчеди, може да има благотворни последствия за здравето. Това обаче не е установено при по-близки роднини.

Установената закономерност е изключително интересна. За да бъде потвърдена обаче, е необходимо да се проведе аналогично изследване и на други етнически групи.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати