Най-добрите методи за справяне с интригантите

Интриганти

Сигурно ви се е случвало да се събудите в добро настроение, да отидете на работа и там да превърнат деня ви в изпълнен с неприятности благодарение на интригите на колеги. За съжаление се случва и сред близки приятели да се правят интриги.

Според психолозите необходимостта от интриги е характерна за хора, които нямат много успешен личен живот и успяват да си създадат интересни случки в ежедневието по този начин. Някои хора използват интриги като метод за издигане в кариерата.

Обикновено интригантът избира за своя жертва човек, който трудно може да му се опълчи - това е или нов колега, който едва започва професионалния си път, или самотна майка, която отглежда детето си без мъжа си, или възрастен човек, на когото му остава съвсем малко до пенсионирането.

Интригантът има нужда от това да наранява слабите, да вижда как те страдат, как им пречи и ги кара да се страхуват от него. Понякога интригантът не се ограничава само със слабия тип хора, може да му стане интересно да атакува перспективни служители, които са творчески натури и заради своята чувствителност са лесно уязвими.

Интригантите използват няколко метода - разпространяват неверни слухове, шантажират и се опитват да ви станат най-добри приятели, за да им разкажете всичко и после да злоупотребят с тази информация. За да се справите лесно с интригантите, първо трябва да ги разпознаете.

Интриги в Работата

След като разберете кой ви е истински приятел в работата и кой не, може да започвате да се противопоставяте на действията му. Ако интригантът ви очерня в очите на шефа ви, не влизайте с началника си в открит конфликт, просто покажете на какво сте способни в работата.

Помагайте на колегите си и постепенно всички ще разберат, че интригантът разпространява неверни слухове за вас. Започнете ли да се оправдавате или да се карате с интриганта, това няма да доведе до добър резултат.

За да не ви заплашва интригантът с шантаж и да не ви кара да изпълнявате каквото каже, за да не разкрие някакви ваши тайни, е най-важна превенцията. Просто не разказвайте на хора, които не са ви много близки, ваши съкровени тайни, защото те ще ги използват срещу вас.

Не позволявайте на интригантите да имат достъп до компютъра ви и личните ви документи. Винаги запазвайте самообладание и се опитвайте да сте най-добрите в това, което правите.

Събирайте търпеливо информация за интриганта и при първия удобен случай я кажете на публично място, по възможност пред началника ви. Интригантите не очакват някой да постъпи спрямо тях по начина, по който те се държат и са неподготвени да реагират в такава ситуация.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати