ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Учени: Стресът не води до затлъстяване!

Учени: Стресът не води до затлъстяване!

Стрес

Всеизвестен факт е, че стресът води до затлъстяване. Ново проучване по въпроса обаче е на път да опровергае това дълбоко залегнало вярване.

Повечето хора смятат, че именно стресът на работното място е основният виновник за затлъстяването. Според тях именно той ги кара да ядат нездравословна храна. В комбинация с липсата на физическа активност това води до покачване на теглото, което, от своя страна, води след себе си до редица проблеми и заболявания. Някои изследвания сочат, че стресът се свързва с биохимични промени, които предизвикват глад, което пък води до затлъстяване.

Група от учени от различни европейски страни са анализирали данните от осем проучвания. В тях участие са взели над 60 000 човека, които са се сдобили с наднормено тегло, след като са започнали работа.

Резултатите, публикувани в Международния журнал за затлъстяване, показват, че покачването на килограмите в никакъв случай не е следствие на работата и стреса, породен от нея.

Според учените няма открита пряка връзка между стреса и затлъстяването. Въпреки това те правят уговорката, че все пак тези изводи се правят на базата на осем различни проучвания и няма как да се направи единен извод.

Напълняване

Все пак специалистите са склонни да предполагат, че връзката между стреса и затлъстяването е по-скоро наше внушение, отколкото истина. Освен това не е отчетено понижение на теглото при спад на стреса, което е още един индикатор, че двете неща нямат пряка връзка помежду си.

Все още не е ясно дали при голям стрес хората са по-предразположени към приема на повече храна. За да бъде установена връзката между стреса и наднорменото тегло, са нужни още и по-продължителни наблюдения.

Учените обаче са категорични, че доброто психологично здраве е един от най-важните фактори за доброто физическо здраве. От друга страна, се посочва и че някои хора отслабват следствие на стрес, което най-вероятно също е резултат от самовнушение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
10.04.2019 14:00
Пламенке, правиш ли разлика между психично и психологично ? Напоследък се навъдиха много неграмотни журналисти, новините са пълни с грешки. казва се психично здраве, защото е продукт на човешката психика, а психологията е науката за психиката! Ама кой да учи граматиката, а?
0
0