ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Моногамията ни прави по-здрави

Моногамията ни прави по-здрави

Моногамия

Ново проучване доказва многото ползи, които носи моногамията. Оказва се, че желанието за сериозна връзка води до немалко плюсове за здравето.

Специалисти по дългите връзки са провели анкета, данните от която показват, че почти 90% от хората днес вярват в брака, който издържа до края на живота. Друг е въпросът при колко от тях това се случва реално.

Резултатите доказват вроденото желание на всеки индивид да се свързва с останалите. Това е изначална човешка нужда, важна почти колкото водата и въздухът. В настоящия момент всеки един на пет души започва сериозна връзка.

Учените са установили, че сериозната връзка и моногамията водят до някои сериозни ползи за здравето ни. Ето ги и тях:

Сериозната връзка ви помага да останете във форма. Оказва се, че е много по-лесно да останем във форма, когато сме във връзка. Анализите сочат, че приемаме по-бързо здравословните навици на партньора, отколкото ако се опитваме сами. Освен това, честите сексуални актове са вид тренировка, която също спомага за физическото и общото здраве.

Брак

Дългата връзка и най-вече бракът, предпазват сърцето. Наскоро проведено проучване показва, че моногамията значително намалява риска от инфаркт при мъжете и жените във всички възрастови групи.

Сериозният партньор може да намали болката. При опит група хора биват подложени на лека болка. Оказва се, че тези, които по време на теста са гледали партньора си, почти не са я усетили. Необвързаните обаче изпитали цялата сила на болката. Дори само споменът за любимия човек активира чувството на задоволство в център на мозъка, което доказано замества болката.

В заключение изследователите отбелязват, че изборът да сме моногамни е един от най-правилните, които е взело по-голямата част от човечеството. В подобни отношения има комбинация от фактори, които се грижат за цялостното ни здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати