Нови зъби с помощта на стволови клетки

Зъби

Цяла Вселена нови възможности се открива пред фармацевтите след обявяването на крайния резултат от дългогодишните изследвания и експерименти на екипа на специалиста по ортодонтия доктор Яел Хори-Адад от Еврейския университет. Специалистът твърди, че е успял да разработи действащ и практичен метод за създаване на нови зъби на мястото на паднали и развалени посредством стволови клетки.

Така израелският учен е на път да направи реалност вековната мечта на човека на мястото на падналите поради напредването на възрастта или инцидент зъби да се появят нови и здрави такива, без значение на колко години е даденият организъм.

В лабораторни условия на експериментални плъхове правили инжекции, в които имало стволови клетки, по такъв начин, че скоро след това на плъховете започнали да им израстват нови зъби на мястото на липсващите. Учените са уверени, че за да се получат същите резултати и при хора, са нужни не повече от две или три години.

Екипът от учени на Еврейския университет е убеден, че новите зъби ще продължават да растат в продължение на няколко месеца, а цената им няма да надвишава цената на зъбните импланти, като най-често използван метод днес в областта на зъбопротезирането.

Експертите предупреждават обаче, че новият метод, макар и революционен в областта на зъболечението, ще е по-болезнен (поне докато не се усъвършенства) от поставянето на зъбни импланти. Въпреки това медиците са убедени, че рискът при него е в пъти по-малък.

Доктор Яел Хори-Адад от Еврейския университет твърди, че технологията за отглеждане на нови зъби с инжектиране на стволови клетки ще може да бъде използвана в дентални клиники само след няколко години.

В момента предстои методът да бъде одобрен за опити върху хора от Министерството на здравеопазването на Израел. След това, ако опитите дадат желания резултат, още от 2020 година зъбните протези ще станат част от миналото.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати