ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Линиите по пръстите ни ги правят чувствителни

Линиите по пръстите ни ги правят чувствителни

Линиите по пръстите ни ги правят чувствителни

Френски учени твърдят, че дактилоскопичните линии, които са различни по пръстите на всеки човек, правят нашите пръсти сто пъти по-чувствителни, отколкото останалата кожа по тялото ни.

Осезателните рецептори на кожата ни се делят надве големи групи. Първите позволяват да опипаме едрата структура. Вторите – фината, при което тяхната чувствителност е такава, че те могат да отчетат преместването на пръста с 0, 0025 мм.

За да разберат как става това, учените създали пръстови модели от специална гума. На едни от тях възглавничките били гладки, а на други – с копие на дактилоскопични линии. Моделите били снабдени с изключително чувствителни датчици и с тях докосвали стъкло с нанесени върху него щрихи.

Гладкият пръст различавал щрихи на разстояние 1 мм, а този с копие на дактилоскопични линии – на разстояние между две от същите тези линии. Оказва се, че не напразно дактилоскопичните линии са закривени – благодарение на това на която и страна да отива някой от пръстите ни, тази посока винаги ще е перпендикулярна поне на една от линиите.

А това е напълно достатъчно, за да заработят рецепторите за фина чувствителност. Друг плюс на тези линии е, че оребрената повърхност на кожата ни помага да задържаме по-лесно гладките предмети. Иначе чашите, лъжиците, чиниите и други предмети с полирана повърхност просто биха се изплъзвали от ръцете ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати