Нарцис ли си?

Нарцисизъм

В последните години нарцисизмът се определя като положително качество. Едни от най-популярните личности са постигнали успехите си именно благодарение на нарцистичните си наклонности. Те играят основна роля за успеха им и се считат за отличителна черта на хора, които имат амбицията и възможността да станат лидери.

Лошото обаче е, че между нарцисизмът и егоцентричността има тънка граница. Често човек не осъзнава как я преминава. Егоцентричността води до увеличаване нивата на хормона кортизол. Той доказано повишава риска от инсулт и инфаркт при мъжете. Другото важно в случая е, че ако се държите егоцентрично, най-вероятно околните ви смятат за страшни гадняри.

За да определят в коя група спадате, психолозите са извели седемте основни черти на нарцистичната, както и егоцентричната личност. Вижте дали сте родени за лидер или имате нужда да понижите малко самочувствието си.

1. Самодостатъчност

А) Старая се да не завися от никого.

Б) Понякога се налага да разчитам на чужда помощ.

2. Авторитетност

А) Умея да въздействам на хората.

Б) Не мога да влияя на околните.

3. Ексхибиционизъм

А) Готов съм да поемам всеки риск.

Интервю

Б) Винаги съм внимателен и премерен.

4. Експлоатация

А) Мога да се измъкна с приказки и манипулации от всяка ситуация.

Б) Винаги се стремя да приемам последиците от поведението си.

5. Чувство за превъзходство

А) Аз съм специален.

Б) Аз съм като останалите.

6. Месианско чувство

А) Идеята за световно господство ме плаши.

Б) Аз трябва да управлявам света, за да стане той едно по-добро място.

7. Суетност

А) Не обичам да се разголвам.

Б) Харесвам тялото си и обичам да го показвам.

Резултати: Отговори А на въпроси 1, 2 и 3 показват, че имате всички положителни черти на нарциса – вие имате авторитет, чувство за превъзходство и сте самостоятелен.

Ако сте заложили на А на въпроси 4 и 5, както и Б на 6 и 7, то попадате в една по-нездравословна характеристика. Това показва, че сте много суетни, склонни сте съм експлоатация, ексхибиционизъм и имате силно изразено месианско чувство. Според изследователите подобни черти увеличават риска от преждевременна смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати