Признаци на стрес на работното място

Стресирана Жена

Установено е, че малко стрес на работното място може да се окаже полезен за процеса. Да работиш под постоянен стрес обаче е изключително нездравословно, категорични са психолозите. Това може да доведе както до психологически, така и до здравословни неразположения.

За да разберете дали сте под стрес, трябва да прецените какъв човек сте и дали обикновено сте под стрес. Малките дози стрес са неделима част от работата и нормалния начин на живот, но ако изпитвате чувство на гняв и агресия, то определено има някакъв проблем.

Освен тях, психолозите са систематизирали още няколко признака за стрес на работното място. Те са чувство за пренатовареност, неспособност за концентрация, трудност да се справите с поставените задачи, чувство на паника, присвиване на стомаха и повишен пулс.

Когато някой от тези симптоми или комплекс от някои от тях продължи прекалено дълго, това означава че страдате от постоянен стрес на работното място. Нужно е да вземете мерки за ограничаването му, тъй като това ви поставя в голям риск.

Ако сте непрестанно стресирани, това неминуемо ще даде отражение върху вашето здравословно състояние. Продължителният стрес на работното място повишава риска от високо кръвно налягане и инфаркт. При други води до срив на имунната система, което от своя страна позволява развитието на редица други заболявания.

Стрес

Психолозите са категорични, че за да се справим със стреса, е нужно само и единствено пълноценна почивка. Експертите са категорични, че човек трябва да спира работа на всеки 90 минути, тъй като мозъкът не може да остане концентриран за повече време.

Ако не бъде направена почивка, той вече не може да функционира на пълни обороти. Нужно е обаче работодателите да позволят подобна почивка. Когато това не стане, се стига до по-високи нива на стрес у работещите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати