Импланти, които се разлагат, са бъдещето в трансплантацията

Изследване на Коляно

Специалисти от болницата в Бомонт са открили алтернатива на използваните до момента костни импланти. Те са създали разлагащи се костни импланти, които според тях са бъдещето в този вид лечение. Те могат до голяма степен да облекчат процеса на замяна на кости по хирургичен метод.

Иновативните костни транспланти ще бъдат направени от пластмаса, смес от царевично нишесте и глина от вулканична пепел.

По този начин се получава биоразлагащ се материал, който ще може да бъде използван при тежки счупвания, спондилоза и замяна на кости след различни операции.

До момента костните трансплантации се правят като се използва кост, взета от друга част на тялото на пациента, а в краен случай и от донор. Лошото е, че донори за това трудно се намират, използването на материал от пациента често е неефективно, а понякога дори и невъзможно.

Поради всичко това директорът на Ортопедичните изследователски лаборатории на болницата в Бомонт Кевин Бейкър и неговият екип се заемат да създадат материал, който да може да се разлага.

Доктор

Това ще извади от употреба металните и пластмасови вложки, които в момента се използват за усилване и поддръжка за традиционните костни трансплантанти.

Металните костни импланти са доста опасни, тъй като могат да станат потенциален източник на инфекции. Присъствието на метал в тялото може да доведе и до грешки в МРТ изследванията.

Иновативният биоразградим полимер е подсилен от наночастици монтморилонитна глина. Той прилича на истинска кост, благодарение на добавения в него въглероден диоксид.

Опитите показват, че той се разлага за 18 месеца, което е напълно достатъчно на организма да отгледа собствена такава.

Разработката на костните импланти още е в своето начало. Нужни са още опити, тестове и изследвания. Учените обаче са позитивно настроени и предполагат, че полимерът ще може да се използва масово след няколко години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати