Най-популярното име в света отново е София

София Вергара

Американският експерт Лора Уотънбърг е провела изследване, в рамките на което е установено, че най-популярното име в света е София.

Проучването показва, че София, с ударение на и-то, е име номер едно за новородените в общо 9 страни, сред които са Русия, Италия и Мексико.

Уотънбърг посочва, че в САЩ името е на трето място, докато в над двадесет други държави е второто предпочитано от родителите. В изследването не са включени Бразилия, Индия, Китай и Нигерия, тъй като оттам не са получени нужните данни.

Според експертът тази тенденция говори за определена глобализация на световната култура. Името София е най-предпочитано, тъй като е универсално и звучи добре на всеки език. Освен това то е натоварено с дълбоко символично значение – София идва от старогръцки и означава мъдрост.

Св. София

През 2013 година отново името София бе най-често избираното за новородените момичета. В миналото най-популярни в световен мащаб бяха Мери и Джон, но днес остават по-назад в класацията. В мюсюлманските страни пък най-популярно си остава Мохамед.

От регионална гледна точка у нас най-популярнo за миналата година остава името Мария за момичетата, следвано от Иванка и Елена. При момчетата това са Георги, Димитър и Иван.

По данни на НСИ личните имена на българите са повече от 68 хил. вида. При жените можем да избираме сред 38 хиляди имена, докато при мъжете изборът е ограничен до 30 хиляди.

Освен това ежегодно се наблюдава тенденция за по-разнообразни имена на момичетата, отколкото при тези на момчетата. Все по-често новородените момченца се кръщават Александър, което може скоро да го превърне в едно от най-често срещаните у нас, смятат анализатори.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати