Растежът в кариерата увеличава талията

Вредни храни

Ако сте достатъчно късметлия и бъдете повишен на работа, в един момент може да установите, че наред със заплата и вашата талия бележи значителен ръст. Поне това са резултатите от ново изследване, което твърди, че растежът в кариерата спомага за натрупването на излишни килограми.

Изследователите установили, че при служителите, на които им се налага да вземат много и важни решения, се наблюдава тенденция към пълнеене, за разлика от тези, които имат по-малко отговорности.

Психолозите, включени в изследването, предполагат, че напрежението при вземане на решения, което те са нарекли тиранията на избора, може да доведе до ядене от стрес и дори до промяна в начина, по който тялото обработва храната. Констатациите оспорват предположението, че по-високото място в работната йерархия е по-здравословно и безопасно за организма, що се отнася за работната среда.

За изследването, което е направено по поръчка на университета в Аделаида, психолози, интервюирали 450 мъже и жени на средна възраст, които са работили в различни сфери на икономиката, както и на различни места в йерархичната стълбица – от най-ниското до най-високото.

Използвайки наложилия се в психологията модел работа-изискване-контрол-подкрепа, учените успели да определят до каква степен всеки от участниците има контрол на дейностите и решенията, които взима, докато е на работа.

Работен обяд

Контролът по време на работния процес може да бъде два вида: умение-преценка, при който работникът е по-надолу в йерархията и въз основа на уменията си изпълнява дадената му работа. Вторият вид е решение-одобрение, към който спада висшият управленски ешалон. При него решенията са съдбоносни за компанията, а от одобрението на самия служител зависи целият работен процес.

Изследователите използвали скала от 36 единици, според която трябвало да определят до каква степен всеки един от участниците в изследването използва един от двата вида контрол. Установено е, че хората, чиято работа се определя на принципа умение-преценка, трупат в пъти по-малко излишни килограми.

В другата крайност са хората, които са на ръководни места в компаниите си. При тях се забелязва увеличаване на размера на талията с минимум 0.28 сантиметра повече от нормалното.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати