Какво се крие зад параскевидекатриафобията

Страх

Повечето хора подминават суеверията с насмешка, но дори за тях петък 13-ти не е обикновен ден. Този ден се свързва с лош късмет, който може да застигне всеки.

Петък 13-ти не е просто ден от календара. В почти цял свят се смята, че той носи нещастие, негативизъм и лоши емоции. Според учените дори съществува фобия от петък 13-ти. Тя се нарича параскевидекатриафобия.

Диагнозата параскевидекатриафобия идва от гръцки и е съставена от три думи – параскеви, което означава петък, дека триа – тринадесет и фобия, по-познато като страх.

петък 13-ти

Засегнатите изразяват тревожността си по различен начин. Някои страдат от умерена тревога, която успяват да контролират, докато други изпадат в състояние на тотална паника. Те дори отказват да излизат от дома си, не си вдигат телефона и не дори не общуват с никого.

Един от най-зловещите случаи, свързани с фобията от петък 13-ти, е за нюйоркчанина Даз Бакстър, който страдал от параскевидекатриафобия. На петък 13-ти 1976 година той решил да прекара злощастния ден в леглото си. За зла участ подът на спалнята му пропаднал и той намерил смъртта си шест етажа по-надолу.

Страхът от този ден и най-вече от числото 13 е родил не един абсурди. Така например много хотели и небостъргачи нямат 13-ти етаж. В училищата във Флоренция няма номер 13, а много от летищата са склонни да пропускат писта 13. Номерирането на стаи с номер 13 също се избягва.

Всъщност, днешният петък 13-ти не е толкова черен, колкото останалите. Днес е световният ден на доброто и международен на незрящите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати