Четирите етапа от живота на всеки според психологията

Хора

След детството си всеки един човек преминава през 4 основни жизнени цикъла. Те са разгледани и описани от най-известния ученик на Зигмунд ФройдКарл Густав Юнг.

Атлетът

Това е фазата на тинейджърските години. Тогава човек е най-силно погълнат от себе си и своите желания. Атлетът е най-незрелият етап от развитието ни, а много хора засядат именно в него.

През този жизнен цикъл най-силно се интересуваме от външния си вид и физическите характеристики. Атлетът е прекалено егоцентричен и критичен.

Щастлива Майка

Воинът

След като преминем през етапа на тинейджърството, идва фазата на Воина, когато трябва да се научим на по-голяма отговорност и дисциплина. Идва осъзнаването, че нашите дела имат последствия и именно през този етап най-силно се интересуваме от личните си постижения.

Воинът също е фокусиран единствено върху себе си, но за разлика от Атлета, който се интересува предимно от повърхностното, Воинът си поставя по-значими цели.

Декларацията

Това е фаза на зрялост, когато човек изпитва нужда, освен за себе си, да се грижи и за другите. Приоритети ни стават не личните постижения, а щастието и удобството на другите. За психолозите това е етапа на родителството.

Баба и дядо

Декларацията ни подтиква да оставим наследство след себе си, така че успехите ни да са не само лични, но и споделени с близки хора.

Духът

Това е последната фаза, през която всеки човек ще премине и при нея материалното е напълно заличено от духовното. Духът се фокусира отвъд физическите и емоционални възприятия и се интересува от философски въпроси за живота.

През този етап човек се фокусира върху добродетелите и се учи да раздава без да очаква нещо в замяна.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати