По-умни са левичарите, непушачите, високите и слабите хора

Интелигентност

След дългогодишни търсения учените са установили няколко основни фактора, които ни правят по-умни. На пръв поглед незначителни, те доказано повишават IQ-то ни. Ето кои са най-странните неща, които ви правят по-умни от останалите.

Кърмени сте

Учени от Великобритания и Нова Зеландия са изследвали над 3 000 деца. Оказва се, че кърмените имали по-високо ниво на IQ. Те имали седем пъти повече ген FADS2, свързан с контрола на мастните киселини. Предполага се, че генът помага на организма на детето да усвои кърмата по-добре, като по този начин подпомага мозъчното развитие.

Не пушите

Израелско изследване, проведено през 2010 година, е установило, че има определена разлика в нивото на интелигентност при пушачите и непушачите. Учените са изследвали мъже и жени на възраст 18-21 години. Непушачите имали средно 101 IQ, докато при пушачите то било 94. Разликата се наблюдавала дори при братя, сестри и близнаци. Тези, които пушели по повече от кутия на ден, били със средно IQ 90.

Левичари сте

Тези хора са надарени с т.нар. дивергентно мислене. То е комплексно, разнопосочно и се свързва с по-високо ниво на адаптивност и голяма креативност.

Вземате музикални уроци

Те доказано увеличават вербалната интелигентност на децата. До момента няколко изследвания доказват, че музикалните уроци увеличават нивото на интелигентност при децата в сравнение с тези, които взимат каквито и да било уроци.

Слаби сте

Изследване от 2006 година показва, че когнитивните способности зависят пряко от широчината на талията - колкото по-голяма е тя, толкова по-ограничени са те. Освен това хората с телесна маса 20 и по-ниско са се представили с 56% по-добре от тези с наднормено тегло. Добрите резултати се запазили в дългосрочен план.

Отслабване

Най-голямото дете в семейството е най-умно

Това не се дължи на гени, а на психологическото взаимодействие между децата и родителите в ранните им години, категорични са специалистите.

Гледате котка

В проучване, проведено през 2014 година, любителите на котките са се представили по-добре от почитателите на кучета на тестовете за интелигентност. Вторите обаче се оказали по-социални и доста по-мили.

Високи сте

В дискусията кои са по-умни – ниските или високите, съревнованието печелят вторите. Предразположените към по-високо израстване показват по-добри резултати на когнитивните тестове още на 3-годишна възраст, в която фактори като среда и училище все ще не са оказали влияние.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати