Самотата е убила повече хора от затлъстяването

Самота

Два пъти повече са хората, които са почнали заради самотата, отколкото хората, починали заради затлъстялото си тяло, показва проучване на университета в Чикаго.

Резултатите от изследването показали, че възрастните самотници за с 15% по-застрашени от смърт в сравнение с хората с наднормено тегло, които са заобиколени от свои близки.

Като причина за тази тенденция учените посочват изолацията, която е най-вредна в пенсионерска възраст. Заради самотата имунитетът на човек спада и е по-предразположен на зарази за разлика от затлъстелите.

Проучването с ръководител Джон Качопо обхванало мъже и жени над 50 години. Учените са установили, че при самотниците сред тях се появяват гените CTRA, които отслабват имунната система и правят организма по-податлив към вирусни заболявани и възпаления.

Повишените нива на гените CTRA, от своя страна, потискат мотивацията на възрастните хора и те все по-трудно търсят социални контакти. Получава се нещо като затворен кръг с отрицателни последствия върху здравето.

Тези обстоятелства обясняват и защо е толкова трудно на самотниците да променят своя начин на живот.

Възрастни хора

В съвремието все повече нации са определяни за застаряващи, като тенденцията при тях е да общуват по-рядко лице в лице. Установено е, че дори по-възрастните хора предпочитат виртуалните контакти.

Това се отразява зле на съня, като се увеличават случаите на хора, използващи медикаменти, за да заспят.

Самотата е сочена и като втората най-често срещана причина за самоубийства.

Съветът на доктор Качопо и неговия екип е възрастните самотни хора по-често да се ангажират със социални дейности като четене на книги на незрящи хора или трениране на деца.

Притежаването на домашни любимци също е препоръчително за самотниците, защото макар и да не е човек, животното може да създава приятното усещане за компания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати