ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Вредите, които нанасят мобилните телефони

Вредите, които нанасят мобилните телефони

Мобилни телефони

Учените отдавна имат опасения за възможните вредни ефекти от редовното използване на мобилни телефони. За съжаление, след дългогодишни проучвания и изследвания много от предположенията за евентуалните вреди, които може да ни нанесе употребата на мобилно устройство, са се оказали верни и особено притеснителни.

Доказано е, че между 30 и 50 хиляди души годишно в света се разболяват от рак на очите и на мозъка, в резултат от широката употреба на клетъчни телефони. Учените регистрирали как вредните лъчения на апаратите заедно с останалите рискови фактори допринасят за развитието и на други видове онкологични заболявания.

Когато поставите мобилния телефон на ухото си, вие влизате в обхвата на електромагнитното поле, излъчвано от антената. Тези вълни достигат мозъка и може да причинят вреди, но в дългосрочен план. При разговор от 30 секунди не се наблюдава промяна във вътрешночерепната температура, но при разговори над 2 минути първо започва да се загрява ухото, после меките тъкани след него, които се намират в главата, докато се стигне до загряването на мозъка.

Механизмът все още е малко познат, така че всички прагове на безопасна употреба, за които сте чули, са само мит. Все пак тенденцията в последно време е да се смята, че 3-минутен разговор в рамките на два часа нанася по-малко вреди.

Лекарите са стигнали до категорично заключение, че съвременните смартфони са значително по-опасни, тъй като имат две антени, за да ловят три типа честоти (GSM, 3G и Wi-Fi), а потребителите им обикновено ги ползват повече от тези на обикновен мобилен телефон.

Разбира се, има десетки трикове, които могат поне частично да ви предпазят от вредното влияние на електромагнитното поле на мобилния ви телефон. Избягвайте да използвате устройството в асансьор, автомобил или подлез, защото тогава агресивните вълни срещу вас се увеличават.

Освен това вредата се засилва многократно, когато телефонът се зарежда или има много нисък обхват. Избягвайте да говорите в такива моменти. На последно място, но не по важност, е да не държите телефона си на нощното шкафче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати