ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Въглищата са най-голямата отрова за Европа

Въглищата са най-голямата отрова за Европа

Замърсяване

Политическите лидери трябва незабавно да предприемат мерки за намаляване и ограничаване на въглищния сектор. Основен фактор за предотвратяването на опасните климатични промени е извеждането от експлоатация на замърсяващите въглищни централи, категорични са специалисти в областта.

Нов доклад на Грийнпийс, кръстен Краят на една ера: Защо всяка европейска страна има нужда от план за извеждане от експлоатация на въглищата, показва нагледно как тези централи влияят на температурните промени. Емисиите, които застаряващите европейски въглищни централи изпращат в атмосферата, трябва да бъдат намалени до три пъти от сегашните темпове. Така Европейският съюз ще влезе в крак с глобалните усилия за намаляване на температурите.

Резултатите от наблюденията бяха оповестени на преговорите в Париж, които бяха фокусирани върху спешните мерки, които трябва да се предприемат за намаляване на вредните емисии.

Анализаторите за пръв път имаха възможност да изчислят количеството въглерод, което се отделя от общо 280-те действащи електроцентрали в Европа.

Въглища

Само за 2014 година те са отделили общо 762 милиона тона въглероден диоксид. Това на практика е една пета от общите парникови емисии на ЕС и се равнява на целия транспортен отпадък, който континентът отделя.

Авторите на проучването настояват европейските лидери да вземат под контрол замърсяването от въглищния сектор. За целта те трябва да поставят срокове за извеждането на въглищата от енергийната система.

България също попада в обхвата на изследването. Над 40% от електроенергията у нас се произвежда във въглищни централи. Ако страната ни успее да излезе от тази зависимост, освен че въглеродните емисии ще намалеят, това ще подобри качеството на водата, въздуха и почвите, респективно и качеството на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати