Импулсивността е наследствена

Деца

Учените са установили, че разликите в поведението не се дължат до толкова голяма степен на индивидуалния характер и възпитанието, колкото на генетичния фактор. Оказва се, че импулсивното поведение и склонността към невнимание са наследствени.

През последните години учените са провели няколко изследвания на работата на мозъчните клетки, хормоналната система и гените. Те са разучили всички фактори, водещи до развитието на импулсивност още в детска възраст. Именно тя допринася за това дали един човек ще стане алкохолик или наркоман.

Наскоро проведено изследване установи, че европейците са по-импулсивни от останалите раси. Те са много по-склонни към агресия при опиянение. Това се дължи на специфична мутация в серотониновия ген 5-HT2B, която се предава от родител на дете.

За да докажат, че импулсивността се предава по наследство, учените изследвали поведението на 600 близнаци тийнейджъри и деца. Те били сравнявани на принципа предпочитание по време – склонността на човек да не чака и да избира по-малко ценната награда на момента, като се отказва от възможността да се бори за повече в бъдещето.

Способността да се контролират нараствала с възрастта. Предразположението да постъпват така обаче се обяснява с до 50 % генетични фактори.

При изследванията учените открили няколко десетки гена на импулсивността. Те са свързани с проявата на тази особеност в поведението на човека. Много от тях отговарят за събирането на ензимите, произвеждащи молекули серотонин – ключово вещество в човешкия мозък.

Откритата връзка между серотонина, серотониновите рецептори и импулсивното поведение ще може да се използва за борба с пороците, като алкохолизъм и наркомания. За да бъдат потвърдени данните обаче, е нужно провеждането на още тестове.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати