Как да се настроим психически за Новата година

Щастлива Жена

Началото на Новата година е и начало на поредния житейски цикъл в живота на всеки един от нас. Това носи със себе си както нови надежди, така и доза страх.

2016 година е високосна. Тя има 366 дни, изпълнени с неизвестност, която предизвиква у хората определени опасения. Страхът от това, което ни очаква зад ъгъла, е закодирано в природата ни още щом осъзнаем, че сме смъртни.

За да избегнем това състояние и да се насладим на това, което ни предстои, трябва да изградим реакция срещу опасенията.

Психолозите са категорични, че има само един начин да се справим със страховете си и той е, като се изправим срещу тях. Реално човек се страхува от нещата, над които няма власт и не може да контролира.

Въпреки това, всеки е напълно свободен дори в това ограничение, и винаги може да разгърне собствените си способности, като поеме определен риск.

Парти

Това, което всеки трябва да разбере, за да се справи със страховете си, е че колкото и отчайваща да изглежда една ситуация и дори да ви се струва, че нищо не може да се промени, реално ако не вие, времето винаги променя нещата.

Съотношението между свобода и несвобода винаги е равно, затова вместо да се отчайвате, просто обърнете внимание и на другата алтернатива. За целта променете фокуса.

Човешките същества са свикнали да се фокусират върху нещата, които не могат да променят и липсата на личен контрол върху дадени моменти от живота.

За да променим това трябва да излезем от зоната си на комфорт, да спрем да следваме течението и да предизвикаме живота. Само така ще преборим страховете си. Направите ли това, ще съумеете да посрещнете Новата година без капка притеснение за бъдещето си.

За да се научим да се справяме със страховете си и занапред, психолозите предлагат доста успешен трик – всеки ден да се изправяме пред нещо неизвестно, от което изпитваме страх.

Това, което на едни носи удоволствие, при други може да предизвика неистов ужас. Поради това е добре когато сами сме инициатори на собствените си рискове – така освен че сами ще ги избираме, ще имаме и възможността да се справим с тях.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати