Специалността, която изучаваме, разкрива какви сме

Студентка

Специалността, която всеки студент сам избира да изучава в университета, разкрива едни от основните черти на характера му.

Датските психолози от университета на Орхус са провели 12 изследвания, участие в които взели 13 000 студенти. Те анализирали техни основни черти спрямо специалността, която изучавали. Оказва се, че учащите едно и също си приличат по много от разглежданите критерии.

Така например данните показали, че много по-открити, весели и комуникативни са студентите по икономика, медицина, право и политически науки.

Учащите право и икономика се проявявали като доста егоистични и не са особено мили. Те рядко обръщали внимание на чувствата си и давали предимство на разума при взимане на решения.

Юристите и икономистите не притежавали качества като щедрост, вежливост и услужливост. Това важи с пълна сила и за занимаващите се с бизнес.

От друга страна обаче тези студенти се показват като по-малко невротични от останалите и можели да се превърнат в душата на компанията, стига обаче сами да го поискат.

Учащите право били характеризирани като леко невротични и средно съвестни хора. Склонни да плетат интриги и да лъжат. Икономистите от своя страна се проявили като лишени от въображение и малко по-нервни.

От друга страна студентите, избрали хуманитарните специалности и изкуствата, са доста по-открити и любознателни. Надарени с уникално въображение, те често се проявяват като невротични и склонни към черни мисли. На тях не може да се разчита, тъй като умът им винаги витае някъде другаде.

Привлечените от различните науки пък се проявяват като изключително чувствителни и любознателни. Те са средно невротични, комуникативни, весели и надарени с богато въображение.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати