Понеделник е най-продуктивният ден

работа

Понеделник дава старт на работната седмица. Много от хората искрено ненавиждат този ден. Оказва се обаче, че през него сме най-концентрирани и продуктивни.

Устройството на човешкия организъм е уникално. Въпреки десетилетия на проучвания, той продължава да изумява учените. Те са установили, че най-продуктивни сме в понеделник, между 10 и 11 часа.

Първият работен ден за седмицата дава възможност да свършим най-много работа, по най-добрия начин. Проучванията ясно показват, че ако не свършим най-трудните и належащи задачи в понеделник, вероятността това да се случи до края на седмицата рязко намалява.

Причините за това са много, като болшинството от хора се оправдават с липса на време. Истината обаче е, че повечето от нас просто не са достатъчно организирани и сме специалисти в това да отбягваме неприятните задачи.

Ранните часове на деня са перфектното време да усвоим информация. Между 8 и 9 интелектуалните ни способности са най-добри. Това обаче е само при условие, че сме си осигурили пълноценна почивка. Обедно време пък всички тези способности рязко намаляват.

работа

Освен умората, причина за това са и мислите за наближаващия обяд. След като хапнем на тялото е нужно малко време, докато обработи храната, за да превключи отново на режим работа.

Късните часове на деня не са подходящи за решаването на трудни задачи. Способностите на човек се занемаряват, в резултат както на целодневната умствена дейност, така и на усещането, че е време за почивка и сън.

Дългогодишните наблюдения показват, че човек може да се съсредоточи за максимум 52 минути. След това му трябват 17 минути, за да си почине. Дори почивката да не е толкова дълга, през това време той трябва да се занимава с дейност, различна от рутинната.

Има разлики в концентрацията и продуктивността при двата пола. Докато мъжете не изпитват особена вина, когато не свършат нещо, това кара повечето жени да изпитват стрес, който може да доведе до депресии.

Според специалистите на нежния пол е нужно повече време за почивка, но дамите са склонни да пренебрегват състоянието си в името на стремежа да са равностойни на мъжете.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати