С тези девет метода стресът остава в миналото!

С тези девет метода стресът остава в миналото!

Стресът се е превърнал в ежедневие за повечето хора. Когато той се натрупа, може да доведе до множество негативи за здравето. Има обаче няколко лесни метода, които могат да ви помогнат в борбата с него, дори ако нямате време за почивка. Ето как:

Горещ душ. Топлата вана или горещият душ са сигурен начин да се справите с напрежението, което се е натрупало през деня. Топлата вода подобрява кръвообращението, което от своя страна намалява сковаността и болките в ставите.

Сауна. Това е един страхотен начин да се отпуснете. Сауната се бори с напрежението и дава възможност на мозъка да си почине. Освен това изследванията показват, че тя задейства мощни антивъзпалителни реакции в организма, които значително облекчават състояния като астма, хроничен бронхит, застойна сърдечна недостатъчност и ревматоиден артрит.

Масаж. Освен че ви отпуска и гони стреса надалеч, масажът намалява нивата на кортизолахормона на стреса. Освен това намалява сковаността на мускулите, което също способства за активната почивка.

Медитация. Самовглъбяването в себе си носи бързо освобождаване от стреса. На хора, които страдат от тревожност, се препоръчва автогенен тренинг - процес, при който чувствате тялото си тежко и топло, в комбинация с приложна релаксация. Доказано е, че медитацията е сигурен метод за борба с безпокойството, който действа като можещ антидепресант.

С тези девет метода стресът остава в миналото!

Дишайте. Когато усетите, че тревожните мисли и паниката взимат превес, поемете дълбоко въздух. Колкото по-напрегнат е човек, толкова по-кратки вдишвания прави. За да се успокоите е добре да направите серия от дълбоки вдишвания. Това повишава притока на кислород към мозъка, стимулира парасимпатиковата нервна система, забавя сърдечния ритъм, увеличава чревната дейност и отпуска някои стомашни мускули.

Изключете се. За да не позволите стресът да се натрупа, затворете очи и си представете, че сте на най-любимото си място. Специалистите съветват това упражнение да се прави всеки ден по 15 минути.

Тренировки. Релаксацията на тялото успокоява и ума. Когато тялото усеща сигнали на спокойствие и контрол, то успокоява и психическото напрежение. А най-добрият начин за това, са тренировките. Те доставят ендорфини и понижават нивата на хормоните на стреса.

Целувки. Според някои психолози, целуването намалява нивата на кортизола, който образува стреса.

Куче. Проучване, проведено през 2009 година показа, че осъществяването на контакт с животното освобождава хормона на доброто настроение окситоцин. Хормонът предизвиква редица антистресови реакции в тялото, като нормализиране поставяне нивата на кръвното налягане в норма.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати