Откриха защо жените ревнуват

Ревност

Няма жена, която не е ревнувала поне веднъж. Всяка от нас е изпитвал онова дразнещо чувство вътре в себе си, когато някое привлекателно момиче се приближи до партньора ни прекалено близо. Единственото, което ни минава през главата през това време, е как искаме този обект незабавно да изчезне.

Въпреки че сме свикнали ревността като нещо вродено, е доста учудващо откъде се заражда и най-вече – защо. Оказва се, че за неприятните чувства на ревност и отчаяние има научно обяснение.

До момента се смяташе, че причината да ревнуваме, е това, че се чувстваме несигурни. Проучване, публикувано в списание Biology Letters, обаче посочва друг виновник за това неприятно и откровено дразнещо чувство. Оказва се, че основни катализатори на ревността са хормоните.

Учените са установили това с интересен експеримент. В него участие са взели 220 жени. Те получили по две снимки на непознати жени, което трябвало да разгледат внимателно една след друга. Разликата между жените на снимките била една - първата била в овулация, а другата – не.

Ревнуване

Резултатите били доста изненадващи. Оказва се, че жените, които били в месечен цикъл и имали високи нива на естроген в организма си, се чувстват застрашени от дамата на снимката, която е в репродуктивна фаза. Заключението на учените е, че ревността е право пропорционална на естрогена в тялото на всяка една дама.

Излиза, че когато жената е неразположена и нивата на хормона нарастват, право пропорционално нараства и напрежението, когато друга жена е в обкръжението на любимия.

Резултатите от проучването няма как да докажат достоверността си, тъй като се базират на малка група от жени. Наистина интересен обаче е фактът, че снимките на двете жени са напълно идентични, но все пак се наблюдава целенасочен избор на дамата в овулация.

Според някои това е просто самовнушение. Въпреки това авторите на проучваните съветват всички дами следващия път когато изпитат ревност, да се замислят в кой период от месеца са.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати