ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Откриха най-старата рокля в света

Откриха най-старата рокля в света

Най-старата рокля

Откриха най-старата рокля в света. Тя е на впечатляващите 5 000 години.

Уникалната рокля, наречена роклята от Таркан, е открита в Египет. Радиовъглеродните анализи са показали, че това е най-старият подобен артефакт.

Ленената рокля е открита при разкопки през 1913 година в една от египетските гробници. Тя бола увита във вързоп с мръсни парцали и никой не ѝ обърнал внимание. Чак през 1977 година, когато вързопът е развързан, археолозите осъзнават важността на находката си.

В началото на 90-те години роклята е изпратена за изследване в Лондон. Проведеният радиовъглероден анализ показал, че възрастта на роклята е на около 5.1-5.5 хиляди години.

Рядката находка е отлично запазена, като се има предвид възрастта ѝ. Тя е сива, има V-образен шпиц отпред и плисирани ръкави. Долната част не е запазена, поради което е невъзможно да се определи дължината ѝ. Кройката дава основа да се предположи, че е стигала до коленете. Гънките дават основание да се предположи, че е носена често, а не само на специални церемонии.

Начинът на изработка на дрехата говори за сложните техники, които са се използвали по онези години. Прецизните детайли показват, че тя може да е дело само на опитен занаятчия. В същото време изключително малко дрехи, изработвани от растителни влакна и животински кожи, са оцелели до наши дни. Текстилните материали са доста по-късни, на не повече от 2 000 години.

Подобни древни облекла са откривани и преди. Те обаче са били от типа за омотаване около тялото. За разлика от тях роклята от Таркан е символ на древната висша мода и днес също би се харесал на ценителките на изящното и красивото.

Дрехата най-вероятно е принадлежала на жена, живяла по времето на Първата династия в Древен Египет. Днес тя може да бъде видяна в музея Виктория и Албърт в Лондон.

Сред най-старите дрехи в света място намира и най-старите панталони. Те са открити в гроба на странстващ овчар, погребан преди около 3000 години в днешен западен Китай. Предполага се, че са използванои основно за езда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати