Това е най-влиятелната жена в ислямския свят

Това е най-влиятелната жена в ислямския свят
Снимка: domashniy-ru

Наричат я Сивия кардинал на Персийския залив, защото за разлика от жените в арабския свят шейха Моза бин Насер ал Миснед не е само майка, която отглежда децата си, а и ключова фигура в държавните дела на Катар.

Тя не носи бурка, а открива лицето си, без значение дали е в компанията на мъже или жени, като се има предвид, че в ислямския свят е прието да се носят никаб и забрадки, които покриват жената от глава до пети, а очите им се виждат само през малък процеп.

Част от косата ѝ също се показва под тюрбана, който направи запазена марка за своя стил. Тя носи панталони, а у дома често е с дънки. Прогресивният ѝ вид, както и безпогрешния ѝ усет за мода, я правят една от най-стилните жени на съвремието ни.

В ислямския свят я описват като дръзка жена, застанала срещу вековните норми от Корана, които изискват подчинение и смирение от жените.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората от трите съпруги на шейх Хамад бин Калифа ал Тани. Родила му е седем деца, но освен майка за пример тя се е превърнала в силна политическа и социална фигура в Катар.

Намесва се в решенията на съпруга си, когато прецени, и често го придружава на дипломатически мисии, където също не стои в страни, а се интересува от политическите стратегии и защитава интересите на Катар.

Любовта и брака на Моза и шейх Хамад са напълно в духа на ориенталска приказка и ако някой реши да ги обезсмърти, ще приличат на историята на Сюлейман Великолепни и неговата втора съпруга Хюрем Хасеки.

Моза и бъдещият шейх на Катар се срещат, когато тя е на 18 години. Въпреки взаимния интерес Моза е отказвала да се омъжи толкова млада. Те е приета в Департамента по психология на Държавния университет в Катар, завършва специалността и след това заминава на специализация в няколко американски университета.

Когато приключва с образованието и се връща в Катар, тя се омъжва за шейх Хамад. През първите години на брака им тя се занимава само с отглеждането на децата. Но това се променя, когато Хамад организира преврат и сваля баща си от престола.

Новият емир веднага представя втората си образована и красива съпруга, която се заема с хуманитарните и благотворителни програми. Тя оглавява Катарския фонд за образование, науки и обществено развитие. Вицепрезидент е във Висшия съвет по образованието и е специален пратеник на Юнеско.

За влиянието ѝ върху шейха се носят легенди, силно подхранени от факта, че той реши да предаде управлението да един от синовете си от Моза.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Катя
Катя
05.08.2016 22:25
Наистина, невероятна жена! Но .... явно и там има двоен стандарт. Другите жени носят никаб и забрадки, но тя не носи?!Дори чужденките, които отиват да живеят там, също носят. Народът да го държим в подчинение, а ние ще си ходим като европейки и американки?!
Защо не премахне забрадките на своя народ? Нима не вижда, че това е простотия, невежество, подчинение и смирение.
0
0
cvety
cvety
17.03.2016 17:29
за това има само две думи "истинска жена"...
0
0

Свързани рецепти