Днес Барби става на 57

Барби

Любимата на поколения момиченца кукла Барби днес става на 57 години. Хитовата играчка е пусната за пръв път на 9 март 1959 година.

Компания Мател продава първата от легендарните кукли за три долара. През 2004 година същата кукла бе оценена от аукцион за рекордните 3 552 долара. Две години по-късно на търг в Лондон цената ѝ скача до 17 000 долара.

Легендарната кукла Барби е най-популярната кукла в света. Неин автор е американката Рут Хандлър, която я създава заедно с Кен. Тя дала на играчките имената на децата си.

През годините Барби се наложи като еталон за красота. Въпреки това редица защитници за правата на жените, както и диетолози са категорични, че куклата втълпява на децата представата за едни недостижими в реалния живот форми.

Специалисти от университета в Южна Австралия са установили, че теоритично една на всеки 100 000 жени може да има форми, близки до тези на Барби. Те обаче са крайно непропорционални и просто не биха могли да пазят равновесие.

За да поправят грешката, от компанията ще пуснат кукли с различен цвят на кожата, както и по-закръглени форми през тази година. Въпреки това прототипът няма да бъде спрян от производство.

Кукли Барби

През изминалия век са продадени над един милиард кукли Барби. Всяка седмица в света се продават над милион кукли. Всяка секунда две малки момиченца се сдобиват с нова играчка някъде по света.

Първенец в покупките е Америка, където всяко момиченце на 3-11 г. има средно по 8 кукли Барби, следва я Италия - със 7 кукли, и Великобритания, Франция и Германия - с по 5. Най-малко кукли имат руските момичета, средно 1 за цялото си детство.

Въпреки че през последните години производството на всякакви играчки е сред най-масовите, а Барби остаря, тя си остава най-търсената сред тях.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари