Нечувано! Коко Шанел е била таен агент на нацистите

Коко Шанел

Коко Шанел – лицето на цяла една епоха в модата, е била агент на разузнаването на нацистка Германия. В архивите тя е записана като любовница на барон Гюнтер фон Дринклаге.

Барон фон Дринклаге е бил аташе към германското посолство през 1935 година. Той е работил като пропагандатор и се предполага, че е бил таен агент. В същото време Коко Шанел е регистрирана като негова любовница и негов агент.

Историците обаче не са убедени, че френската дизайнерка е била наясно с начина, по който е вписана в регистрите. Там тя е описана като потенциален източник на информация и агент, който ще изпълнява задачи.

Специалистите са анализирали разсекретени архиви на специалните служби на Франция по време на Втората световна война, както и документи от нацистката окупационна администрация. В тях се откриват още много други имена освен това на Шанел.

Дизайнерката е арестувана след освобождението на Франция и е обвинена в колаборационизъм с нацистите. Малко след това е освободена поради недостатъчно доказателства.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати