Умни дрехи като климатици ще ни топлят или разхлаждат според времето

Умни дрехи като климатици ще ни топлят или разхлаждат според времето

Дрехи, които могат да ни стоплят и в същото време да ни разхладят в зависимост от температурите навън, са последната технология при облеклата. Изобретението е на учени от Филаделфия.

Новите по рода си дрехи ще могат автоматично да се синхронизират с времето навън и когато температурите са по-високи, ще разхлаждат човека, който ги носи, а когато са по-ниски – ще го стоплят.

Технологията се базира на нови тъкани, който могат да изчислят дали човек има нужда от охлаждане или затопляне. Това се изчислява съгласно предварително въведените индивидуални показатели и данните, които тъканите събират от заобикалящата ги среда.

Тези два фактора ще помогнат на умните дрехи да поддържат идеалната температура за този, който ги носи.

Разработката е по проект на Центъра за технологични изследвания VTT във Финландия.

Умни дрехи като климатици ще ни топлят или разхлаждат според времето

Научният екип казва, че усещането за топлина и студ в структурата на тялото сериозно се различава при мъжете и жените. Първата причина за тази съществена разлика е мускулната маса, която е с между 5 и 15 килограма по-голяма при по-силния пол.

Предстои създаването на подобен тип дрехи и за лекари, полицаи, пожарникари, войници, атлети и новородени, при които се появяват и допълнителни условия за поддържане на идеалната телесна температура.

Що се отнася до бебетата, на пазара се появиха и дрехи с марката Tech Tips, които изпращат данни на телефона ви за дишането и съня на малчугана. Дрешките се предлагаха за новородени на не повече от 6 месеца.

Облеклата бързо набраха популярност и по тази причина се създадоха техни разновидности и за възрастни. Във формата на тениска или чорап умните дрехи изпращат информация за делничната активност на тялото.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати