ГМО коса лекува плешивостта!

Плешивост

Нов научен пробив в областта на генното инженерство може да реши проблема с оплешивяването веднъж завинаги. Учени от японския Център за иновативна биология в град Рикен са изобретили лабораторно създадена кожа, която съдържа в себе си космени фоликули.

И преди е имало успешни опити за създаване на изкуствени или лабораторно отгледани кожни клетки, но досега никой не е успявал да направи така, че от новата кожа да расте коса, пише Дейли мейл.

Японските учени дори са убедени, че с откритието си, освен че ще решат проблема с косопада, ще могат да дадат нова надежда на хора с увредена кожа от тежки изгаряния. Произведената от тях генно модифицирана кожа съдържа в себе си дори и секретиращи потни жлези.

Това означава, че присадената кожа може да функционира като напълно нормална тъкан. В момента учените се опитват да доразвият технологията, за да може методът да се прилага официално в медицината в близките няколко години.

Косопад

Досега изкуствено отгледаната кожа не бе предпочитан метод поради факта, че в нея липсваха важни елементи, като космените фоликули и екзокринните жлези, които позволяват на кожата да играе своята важна роля в регулирането на температурата на тялото, казва водещият на амбициозния проект – доктор Такаши Цуджи от центъра Рикен.

С тази нова техника ние успешно отглеждаме кожа, която репликира функцията на нормалната тъкан. С това наше изследване ние приближаваме все по-близо до мечтата да сме в състояние да създаваме действителни органи в лабораториите за трансплантация, казва още Цунджи.

Ученият, който е и яростен защитник на правата на животните, съобщава, че в изследването му не са правени никакви опити върху лабораторни животни, а с развитието на технологията и възможността да се отглеждат тъкани и органи в лаборатории, опитите върху животни ще останат в тъмното минало на развитието на науката.

Ученият признава, че за да стане новият метод факт, ще трябва лабораторно създадената кожа да бъде присъдена на лабораторни мишки. Все пак, ако експериментът е успешен, това ще бъде необходимото зло, което ще остави опитите върху животни в миналото.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати