Еврика! Литиум е търсеното лекарство против стареене

Кожа

От зората на цивилизацията човечеството се опитва да намери ефикасно средство срещу опустошителния ефект на старостта, но винаги се е проваляло. Сега обаче група учени от Медицинския колеж в Харвард смятат, че са открили средство срещу напредването на възрастта.

Те твърдят, че литиумът (литиевият хлорид), използван за лечение на депресия и биополярно растройство, може да е ключът за вечната младост. В серия опити учените доказали, че химическата му формула удължава живота на плодовите мушици с 16 на 100. Точно и това им дало основание да смятат, че лекарството може да се прилага със същия ефект при големи бозайници и дори хора.

По същество литиумът се използва за балансиране на настроението при хората с разклатено психическо здраве. Мощният антизастаряващ ефект на препарата обаче се оказал изненада дори и за авторите на изследването, които не предполагали за него в началото. Малки дози от литиума удължили живота на плодовите мушици с една пета.

Целта на изследванията в областта на остаряването е не само да се удължи животът, за да се увеличи броят на годините, но и хората да са в състояние да живеят свободни от болести и хронични състояния, които съпътстват старостта.

За да подобрим качеството и продължителността на живота, ние трябва да забавим по някакъв начин началото на свързаните с възрастта заболявания, като разширим обхвата на най-здравословните години от живота ни, обяснява настоящата цел на изследването д-р Хорхе Кастило-Куан, който е водещ на екипа от учени, работещи по проблема.

Учени

Идентифициране на целевата група на лекарство за стареене е изключително важна стъпка в постигането на тази цел и чрез насочване на протеина GSK-3, биха могли да се открият нови начини за контролиране на процеса на стареене при бозайниците, казва още английският специалист.

Екипът е открил, че литиевият хлорид забавя стареенето чрез блокиране на хормона GSK-3, който именно е виновен за процесите, настъпващи в тялото с напредването на годините.

Литиумът активира друг хормон, наречен NRF-2, който играе ключова роля в защитата на клетките от щети. Учените дали различни дози от литиев хлорид на 160 възрастни мухи, като на всеки от екземплярите животът се удължил в зависимост от съдържанието на препарата в организма им.

Препаратът не повлиял на държанието на насекомите. Те се хранели и размножавали нормално. Потомството им също не се променило от лекарството. Английските изследователи съобщават, че след обещаващите резултати продължават изследването си върху мишки, а в скоро време ще се проведат опити и върху по-големи бозайници.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати