Мозъкът е виновен за неоправданото самочувствие

Мозъкът е виновен за неоправданото самочувствие

Прекалено високото самочувствие се дължи не на неприятен характер, а на недостатъчна активност на предните части на мозъка. И обратното – колкото по-адекватна е самооценката на човек, толкова по-висока е активността на тези части.

Според учените от Тексаския университет, които са открили тази зависимост, откритието им ще помогне при работата с наркомани, душевноболни и възрастни хора. Според резултатите от изследването колкото по-малко са активни тези участъци в мозъка си, толкова по-нереална е преценката ви за самите вас.

Но това не се проявява в отрицателна посока. Човек е така устроен, че при недостъчна активност на участъците в мозъка е убеден, че е много по-умен, красив и добър от останалите. Колкото по-компетентни се усещате в сравнение с близките ви и с колегите ви, толкова по-голям е шансът нещо в мозъка да не ви е наред.

Това не е болестно състояние, просто по прищявка на съдбата при определени хора активността на тези зони е различна. При изследването на този феномен участвали доброволци. Те били помолени да опишат най-добрите и най-лошите си качества. След това ги изпратили на магнитен резонанс и така бил открит феноменът.

Естествената черта на хората да се чувстват по-красиви и умни може да бъде полезна и дори вдъхновяваща. Но само в някои ситуации, когато се превърне в навик, това носи само неприятности. Резултатите от изследването са дали на учените богат материал и за начините на борба с депресията.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати