Учени разгадаха защо всички мъже напоследък са с бради!

Мъж с брада

Със сигурност сте забелязали, че напоследък все повече мъже сякаш забравиха за самобръсначките и започнаха да се разхождат с бради като на Робинзон Крузо от едноименния роман на Даниел Дефо.

Противно на очакванията обаче представителите на силния пол не прибягват до тази визия, за да впечатлят дамите, а за да направят силно впечатление на останалите мъже. Това сочи ново изследване на учени, цитирано от изданието Метро.

Специалистите, стигнали до този неочакван извод, са от екипа на Тамсин Сакстън от университета Нортумбрия. Според тях да се смята, че мъжете си пускат дълга и гъста брада само, за да направят впечатление на жените, е погрешно.

Мъж и жена

Изследователите са на мнение, че гъстото окосмяване по лицето на мачовците всъщност цели да придаде послания на другите хипстъри, които само те умеели да разпознават.

Сакстън и съмишлениците му смятат, че мъжките бради не са еволюирали поради факта, че жените ги харесват. Всъщност дамите харесват повече мъже с гладки лица или поне това показват направените проучвания.

Оказва се обаче, че тук става въпрос за нещо като вторичен етап на полова селекция. Пускайки си брада, мъжете не целят единствено да се харесат на дамите, но и да надвият своите конкуренти, изглеждайки максимално мъжествено.

Срамежливият малък тип, който стои в края на бара, няма никакви възможности да се съревновава с другите си по-отракани господа в търсене на дама. Именно оттук са се развили и брадите при господата, смята Сакстън.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Катя
Катя
22.04.2016 22:32
Някои мъже просто ги мързи да се бръснат всеки ден и ако работата не им налага това се отпускат. И синът ми признава, че го мързи всеки ден да се бръсне.
0
0
Криси Черникова
Криси Черникова
21.04.2016 17:09
Едва ли е само заради това!
0
0