ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Неподозирани факти за Гергьовден

Неподозирани факти за Гергьовден

Неподозирани факти за Гергьовден

Днес празнуваме един от най-големите празници в историята на народния календар – Гергьовден. На него честваме Св. Георги Победоносец, както и деня на храбростта на Българската армия.

Народните вярвания за този ден са изключително много. Едно от познатите ни е това, че Св. Георги и Св.Димитър са братя близнаци. Между тях е поделена годината. Така от Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а от Димитровден до Гергьовден - зимната.

Всъщност Св. Георги Победоносец е мъченик за християнската вяра. Той загива 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. Смята се, че Св. Георги покровителства стадата, овчарите и земеделците.

На Гергьовден празнуват всички с имената Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо и Галя. Според традициите всяко семейство трябва да заколи агне – първото, родено през годината.

Ритуалът задължително се извършва от източната страна на къщата. Животното се храни само със зеленина и се запойва с бистра вода. Пече се цяло и се носи в църквата, за да бъде осветено. В края на деня костите му се заравят в земята.

Освен агне, на традиционната трапеза за Гергьовден задължителни са още варено жито, зелен лук, вкусен обреден хляб, чесън, вино и млечни продукти.

Малцина знаят, че в селата и до днес празника се нарича Зелен Георги. В този ден всеки трябва да зарови първото червено яйце от предходния Великден, за да е плодородна нивата.

Народните поверия забраняват на Гергьовден да се дават назаем млечни продукти. Първият, който се събуди в дома пък, трябва да отиде и да набере коприва. С нея удря здраво по ходилата на всички в дома. Така ги предпазва от злото.

Също така рано сутринта стопанката трябва да стане и да премете двора. След това закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче. Оставя се докато изсъхне.

Всеки, който иска здраве, трябва да се отърка в Гергьовската роса. Луничките също се премахват с нея, така че съберете малко от тревата и измийте лицето си.

По традиция на Гергьовден се приготвят още ароматна агнешка супа, класическа дроб сарма, супа с агнешки дреболии, сочни агнешки котлети и богата зелена салата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати